Dagslys i boligbygg
Ved prosjektering av boliger er det et lovkrav at alle rom for varig opphold har tilstrekkelig tilgang på dagslys. Vi bistår eiendomsutviklere, byggherrer, arkitekter og entreprenører med analyser og dokumentasjon som gir trygge valg – enten det er snakk om små boligprosjekter eller større boligområder.
TEK17 og utfordringer med tette boligområder
Dagslyskravet i boliger kan dokumenteres gjennom forenklet preakseptert ytelse i TEK17. Denne metoden har store begrensninger, spesielt i områder hvor det bygges høyt og tett. Dersom den TEK17 legges til grunn ved bruk av simulering vil det for eksempel for soverom føre til at enn får en fasade av rent glass for å oppfylle kravene til dagslys. Dette skaper utfordringer på flere områder, som innsyn, termisk komfort, samt økt energi- og oppvarmingsbehov.
Hvorfor velge oss?
Når preakseptert ytelse sommetoder ikke er tilstrekkelig, så har vi en alternativ analysemetode som vi har utviklet. Den tar høyde for vinduenes plassering og størrelse, samt skjerming fra omkringliggende bygg. Metoden bygger på forståelsen av at dagslys fra himmelen er tre ganger mer effektivt enn lys fra horisonten.
Dette gjør det mulig å dokumentere tilfredsstillende dagslysforhold uten å måtte bruke upraktiske løsninger som helglassede fasader eller fjerne overhengende balkonger. Resultatet er mer fleksible, energieffektive og arkitektonisk gode boligbygg – som fortsatt oppfyller myndighetskravene.
Prosjektfaser – Hva hjelper vi med?
-
Tidligfase og forprosjekt: Kontroll, rådgivning og dokumentasjon til rammesøknader
-
Detaljprosjekt og totalentreprise: Vurdering av anbudsgrunnlag og oppfølging i prosjektering
-
Reguleringssaker: Analyse og dokumentasjon både for nybygg og tiltak på eksisterende bygg – også der nabobygg påvirkes av påbygg eller fortetting
God dokumentasjon tidlig i prosessen gir bedre flyt i reguleringsarbeid og færre konflikter i senere faser.
For eksisterende bygg kan det også være situasjoner ved tilbygg eller påbygg, som gjør at forholdene for berørte naboer også må vurderes. Ved å ha et godt dokumentasjonsunderlag er det lettere å jobbe med reguleringsprosjekter.